Bulgur Pilavı Tarifi
Bulgur pilavı tarifi nasıl yapılır? Salçalı bulgur pilavı, yapımı kolay, doyurucu ve sağlıklı bir yemektir. Birçok ana yemeğin yanında iyi bir seçenektir.
Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden bulgur pilavı, yapımı kolay, klasik doyurucu ve sağlıklı bir yemektir. Bulgur pilavı diğer adıyla salçalı bulgur pilavı ya da domatesli bulgur pilavı genellikle pirinç pilavı ekmek alternatifi olarak birçok yemeğin yanında servis edilebilir. Bulgur pilavı, az malzemeyle yapılan, Türk sofralarının vazgeçilmezi olan klasik bir yemektir. Her anne bunun nasıl yapılacağını bilir ve her yeni aşçının öğreneceği ilk yemeklerden biridir.
Bulgur Pilavı Yapımı
Zeytinyağını bir tencerede orta ateşte ısıtın. Bulgur pilavını birkaç kez yıkayıp bir kenara koyun. Doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun ve ardından sarımsağı ekleyin. Bir dakika kadar pişirip yeşil biberi ekleyin. Biber yumuşayana ve soğan kahverengiye dönene kadar birkaç dakika orta ateşte pişirin. Domatesleri ekleyin ve suyunu salacak şekilde pişirin. Domates salçasını, tuzu ve karabiberi ekleyin. Domates salçasını birkaç dakika pişirmek, yemeğe daha fazla renk ve tat vermesine yardımcı olacaktır. Yıkanmış bulguru ekleyip iyice karıştırın ki eşit dağılsın. Isıyı orta seviyeye getirin ve suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca kapağını kapatıp orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kapağı temiz bir mutfak havlusuna sarın ve tekrar tencereye koyun. Isıyı en aza indirin ve on dakika daha pişirin. Isıyı kapatın, bulguru 5 dakika bekletin ve ardından çatalla kabartın.
Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı iri pilavlık bulgur
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet soğan doğranmış
- 1 diş sarımsak kıyılmış
- 1 adet yeşil biber doğranmış
- 3 adet domates rendelenmiş
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 4 su bardağı su
Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
1. Bulguru derin bir kaseye koyun ve birkaç kez duruladıktan sonra bir kenara koyun.
2. Zeytinyağını bir tencerede orta ateşte kızdırın. Soğanı pembeleşene kadar kavurun ve ardından kıyılmış sarımsağı ekleyin. Bir dakika pişirin.
3. Küp küp doğradığınız yeşil biberi ekleyin ve yumuşayana kadar birkaç dakika pişirin.
4. Rendelediğiniz domatesleri de ekleyip iyice karıştırın. Suyunu salmaya başlayana kadar pişirin.
5. Domates salçası ve biber salçasını ekleyin ve iyice karıştırarak diğer malzemelerle karışmasını sağlayın.
6. Tuz, karabiber ve kekiği ekleyerek durulayıp beklettiğiniz 2 su bardağı bulguru ekleyin. İyice karıştırın.
7. Isıyı orta seviyeye getirin ve 4 su bardağı suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi orta dereceye düşürün, kapağını kapatın ve su neredeyse tamamen buharlaşana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
8. Kapağı temiz bir mutfak havlusuna sarın ve tencerenin üzerine yerleştirin. Isıyı orta dereceye getirin ve 10 dakika daha pişirin.
9. Ocağı kapatıp bulguru 5 dakika kadar el değmeden beklettikten sonra çatalla kabartıp servis yapın.
NOTLAR VE İPUÇLARI
- Daha önce de belirttiğimiz gibi bulgur farklı boyutlarda gelir. Domatesli bulgur pilavı yapmak için iri bulguru aramalısınız. Renge gelince, hem açık hem de koyu çeşitlerin mevcut olduğunu görebilirsiniz. Daha hafif olanı seçmenizi öneririm.
- Bulgur pişerken suyu çeker ve kabarır. Bulguru pişirirken suyunu kontrol edin ve henüz pişmediğini düşünüyorsanız ⅓ bardak daha fazla su ekleyin.
- Artıkları hava geçirmez bir kapta saklayın ve 5 güne kadar buzdolabında saklayın. Yeniden ısıtmak için mikrodalgada ısıtın veya ocakta orta düşük ateşte ısıtın.
- Bulgura her zaman mantar, mısır veya bezelye gibi daha fazla sebze ekleyebilirsiniz.
Bulgur Pilavı Sunum Önerileri
Fotoğraflarda gördüğünüz gibi domatesli biberli bulgur pilavı genellikle tek tek servis ediliyor. Bir miktar bulgur pilavını küçük bir kaseye aktarın ve iyice bastırın. Kasenin üzerine bir tabak koyup ters çevirin. Bulgur pilavı güzel bir kubbe şeklinde kolaylıkla ortaya çıkacaktır. Geleneksel olarak domatesli biberli bulgur pilavı, sade yoğurt veya cacık ile birlikte tek başına yemek olarak servis edilir . Ancak patlıcan dolması (karniyarik) , ızgara zaatar tavuğu , şiş tavuk veya dana şiş kebap ile doyurucu bir garnitür olarak da servis edebilirsiniz .
SIKÇA SORULAN SORULAR
Bulgur pilavı ölçüsü nedir?
2 su bardağı iri pilavlık bulgur, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 adet soğan doğranmış, 1 diş sarımsak kıyılmış, 1 adet yeşil biber doğranmış, 3 adet domates rendelenmiş, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1/2 yemek kaşığı biber salçası, 1/2 çay kaşığı tuz ve karabiber, 1 çay kaşığı kekik, 4 su bardağı su.
Zeytinyağı - 1 Lt
Bulgur pilavı kalori miktarı nedir?
Domatesli Bulgur Pilavı kaç kalori sorusuna porsiyonunda 210 kalori barındırdığını söyleyebiliriz.
Bulgur pilavı besin değerleri
- Kalori: 340 kcal
- Karbonhidratlar: 62 gr
- Protein: 10 gr
- Yağ: 8 gr
- Doymuş Yağ: 1 gr
- Sodyum: 366 mg
- Potasyum: 574 mg
- Lif: 15 gr
- Şeker: 5 gr
- A Vitamini: 589 IU
- C Vitamini: 35 mg
- Kalsiyum: 51 mg
- Demir: 2 mg
Bulgur pilavını önceden yapabilir miyim?
Evet! Bulgur çok iyi muhafaza edilir, bu nedenle birkaç gün önceden hazırlayabilir ve servis etmeye hazır olduğunuzda tencerede veya mikrodalgada ısıtabilirsiniz.
Kuskus ve bulgur arasındaki fark nedir?
Kuskus ve bulgur iki farklı üründür ve bazı dikkate değer farklılıklar vardır. Kuskusun tek bir boyutu olsa da bulgur farklı tane boyutlarında (inceden iriye) gelir. Kuskus, Kuzey Afrika mutfağının temelini oluşturur ve bulgur, Orta Doğu ve bazı Akdeniz mutfaklarında yaygın olarak kullanılan bir üründür. Daha önce de belirttiğimiz gibi bulgur tam buğdaydan , kuskus ise kabuğu soyulmuş ve ezilmiş buğday olan irmikten yapılıyor.
Bu tarif için en uygun pişirme kabı hangisidir?
Bu tarif için yapışmaz bir tencere veya döküm tencere kullanabilirsiniz.
Bu yemeği nasıl baharatlı hale getirebilirim?
Bu yemeğin lezzeti tüm sebzelerden ve tuz ve karabiber ilavesinden geliyor. Ancak ortalığı biraz hareketlendirmek isterseniz biraz Hatayguru ev yapımı Pul Biber ekleyerek lezzeti artırabilirsiniz.
Bulgur Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Türk ve Orta Doğu mutfaklarının temelini oluşturan bulgur buğdayı, lif bakımından zengin, en önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Tam buğdayın yarı kaynatılması ve kurutulması (genellikle güneşte) ve ardından inceden iri taneye kadar çeşitli tane boyutlarına öğütülmesiyle yapılır. İnce bulgur genellikle kısır, tabuli salatası, köfte, fellah köftesi ve içli köfte yapımında da ana malzeme olarak kullanılır. Pilav yapımında genellikle iri bulgur kullanılır . Bulgur neredeyse önceden pişirildiği için pişmesi tam buğdaya göre daha az zaman alır. Bulgurun dokusu ve tadı, onu garnitür ve ana yemekler için harika bir seçenek haline getiriyor. Bulgur nasıl Türk mutfağının vazgeçilmezi haline geldi? Osmanlı döneminde pirinç herkesin erişemeyeceği lüks bir ürün olarak görülüyordu ve bulgur Türk mutfağının temel gıdasıydı. Pirinç pilavı da temel gıda haline gelmiş olsa da bulgur, günümüze kadar neredeyse her Türk evinde ana malzeme olarak varlığını sürdürüyor . Türk mutfağı, garnitür, salata yapımında kullanmak gibi iri veya ince bulguru kullanmanın pek çok yolunu sunuyor. Hatta vegan olarak da genellikle tercih edilen bulgur köftesi yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.
Bulgurun Faydaları Nelerdir?
Bulgur çok sağlıklı, lif bakımından zengin ve mutfakta düşük kalorili vejetaryen ve vegan bir besindir. Tam tahıllar, vitamin ve minerallerin yanı sıra, iltihabı azaltan ve serbest radikal hasarını önleyen fenoller , hidrofilik bileşikler ve lipofilik bileşikler de dahil olmak üzere önemli bitki bazlı antioksidanlar ve bitkisel besinler sağlar. Bunlar arasında lignanlar, bitki stanolleri ve bitki sterolleri gibi fitoöstrojenler gibi bileşikler bulunur. Araştırmalar , tam tahıl alımının kanser, kalp hastalığı, sindirim bozuklukları, diyabet ve obezite gibi sağlık koşullarına karşı koruyucu olabileceğini ortaya koyuyor.
Bulgurda Gluten Var Mı?
Bulgur, buğday içeren tüm besinler gibi gluten içerir. Tüm buğday, çavdar ve arpa tahıl ürünlerinde doğal olarak bulunan protein olan gluten, çölyak hastalığı olan kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara ve özellikle sindirim sistemi zayıf veya bağırsak sağlığı zayıf olan bazı kişilerde sindirim sorunlarına neden olabilir. Bulgur, rafine karbonhidratlardan veya şekerli yiyeceklerden kesinlikle bir adım önde olsa da yine de ölçülü olmak en iyisidir. Çölyak hastalığınız veya gluten duyarlılığınız varsa bulgur buğdayından tamamen uzak durmalı ve bunun yerine kinoa , amarant, karabuğday veya kahverengi pirinç gibi glutensiz eski tam tahılları tüketmelisiniz.
Bulgur Pilavı Kilo Aldırır Mı?
Bulgur, kilo vermek için dünyanın en iyi besinlerinden biridir. Kinoa gibi daha geleneksel tahılların yanında sıklıkla arka planda kalan bir tam tahıldır. Bardağı 222 kalori olan kinoanın, bardağı 112 kalori olan bulgurun neredeyse iki katı kaloriye sahiptir. Bulgur gibi lif açısından zengin yiyecekler yediğinizde, çözünür lif su ile şişer ve yiyecekleri sindirme ve hem glikozu hem de kolesterolü absorbe etme hızını yavaşlatır. Daha yavaş sindirim, daha hızlı ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Bulgur aynı zamanda dirençli nişasta da içerir . Dirençli nişasta, doğanın yağ yakıcı atılımı olarak adlandırılmıştır çünkü dirençli nişasta hacimlidir ve bu nedenle sindirim sisteminde yer kaplar. Sindirilmeyen veya absorbe edilemeyen nişasta asla kan dolaşımına girmez.
Paylaş
Harika bir tarif elinize sağlık.