0
Sepetinizde ürün yok.
Toplam : 0,00

Biber Salçası

Hatay Biber Salçası

Türk mutfağı, tarihi ve coğrafi konumu göz önüne alındığında birçok farklı gelenek, kültür ve lezzetin buluşma noktası olarak bilinir. Türk mutfağının olmazsa olmazlarından bir tanesi olan ev yapımı salça çeşitlerini geleneksel yöntemlere göre üretiyoruz. Aradığınız kaliteyi Hatay salçası çeşitlerimiz ile sizlere sunuyoruz. Kaliteli Hatay salçası nereden alınır sorusuna güvenle Hatayguru'dan alınır diyebiliriz. Aynı zamanda salça üretiminde hijyene ve malzeme kalitesine de önem veriyor, diğer ürünlerimizden olduğu gibi Hatay Salçası çeşitlerimizden de memnun kalacağınızın garantisini veriyoruz.
Genellikle güney mutfağında ev yapımı kırmızı biber salçası sıkça kullanılır. Baharatlı bulgur salatası, kısır, güveç, tavuk, et marine ve salatalara harika, zengin bir doku ve lezzet getiriyor. Köylerdeki hanımlar, evlerinde büyük porsiyonlar halinde acı kırmızı biberleri büyük havuzlarda yıkayıp dikey şeritler halinde doğradıktan sonra teraslarının üzerine sererek tüm sularını kuruturlar. Böylece kırmızı biberlerin harika kokusu ve lezzetini elde edersiniz. En az 3-4 gün güneşte kurutulan biberler çekilerek ezilir, uzun zaman dayanması için de kayatuzu eklenir. Ev yapımı biber salçası lezzetiyle hem göze hem de midenize ziyafet verir!

Güneşte Kurutma Biber Salçası Nedir?

Anadolu mutfağının ayrılmaz bir parçası olan Biber Salçası, acı ya da tatlı yaş kırmızı biberlerin temizlenip dip kısımlarından ve tohumlarından ayıklanmasından sonra güneşte kurutularak makine yardımıyla çekilmesi veya eski yöntemle taş değirmende öğütme işlemi sonucu kaya tuzuyla birleşiminden sonra salça haline dönüşmesi işlemidir.
Biberler çekilmeden önce 2 ile 4 gün güneşte kurutulur ve daha sonra makinede çekilerek salça haline getirilir. Türk mutfağını seven herkes bilir ki, bu tatlı veya acı kırmızı biber salçası, hemen hemen tüm Türk yemeklerinde salça kullanıldığı gibi kilerde de baş köşede yerini almaktadır.

Biber Salçası Nasıl Kullanılır?

Anadolu mutfağına hayransanız, Biber Salçası mutlaka kilerinizde olmalı. Biber Salçası, çeşitli amaçlar için her yerde kullanılabilen inanılmaz derecede çok yönlü bir malzemedir. Örneğin güveç ve soslara biraz lezzet katmak için kullanılabileceği gibi pide, börek gibi yemeklerin iç harcı olarak da kullanılabilir.
Biber Salçası aslında Anadolu mutfağının öne çıkan bir özelliğidir. Biber Salçası, yemek pişirirken yemeğe katılmasının yanı sıra çeşni olarak da tüketilebilir. Herkesin çocukluğunda mutlaka deneyimlediği gibi salçalı ekmek veya krakerek üzerine sürerek de tüketilir.
Sebze ya da et yemeklerine tat ve renk vermek için çorba kaşığının ucuyla eklemek yeterlidir. Örneğin, kıyma kebabı olarak da bilinen meşhur Adana kebabında, kıyma ve kuşbaşı etlerin marinesinde kullanılır.
Mercimek ve patates köftesi reçetesinde de biber salçası bulunur. En popüler Türk mezelerinden biridir. Kırmızı mercimek, patates ve bulgurla yapılan vegan köftelerdir.
Türk mutfağında geleneksel olan kırmızı mercimek çorbası da bu biber salçası ile lezzetlendirilebilir.
Kahvaltıların vazgeçilmezi, yumurta, domates, yeşil biber ve soğanla yapılan, zeytinyağında pişirilen, menemen'de de bulunur. Yabancıların Türk pizzası olarak bildiği lahmacun ve pide iç harcında da kullanılmaktadır.

Ev Yapımı Biber Salçası Nereden Alınır?

Ev yapımı Biber Salçasını marketlerde ya da süpermarketlerde bulmak biraz daha zor olabilir. Ev yapımı doğal salçalar bölgenizde mevcut değilse, Hatayguru.com’dan Salça Çeşitleri kategorisinden her zaman online satın alabilirsiniz.
Biber Salçası tipik olarak iki farklı türde satın alınabilir. Biri kırmızı acı biberle yapılan Acı Biber Salçası. Diğeri ise tatlı kırmızı biberlerden yapılan Tatlı Biber Salçası.

Biber Salçası İçin Hangi Biber Kullanılır?

Türkiye'de biber en çok tüketilen sebzelerden biridir. Biberin bir çok çeşidi vardır ama genellikle salçalık biber olan kalın etli kırmızı kapya biber kullanılmaktadır. Kapya'nın tatlı çeşitleri genellikle koyu kırmızı ve daha nadiren sarı renkte satılmaktadır.
Kapya biber, Türkiye'de ağırlıklı olarak sonbaharda hasat edilen bir çeşittir. Yaklaşık 80 ila 90 gram arasında ve 15 ila 20 cm uzunluğunda, silindirik veya düz bir şekle ve iki işaretli lobaya sahiptir. Etli ve sulu meyvelerle karakterize edilen Kapya'nın birkaç çeşidi vardır. Türk kapya biber çeşitleri salatalar, güveçler, rostolar, ızgaralar ve ajvar gibi soslar için kullanılmaktadır.

Biber Salçası Nasıl Saklanır?

Biber salçasını saklarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli noktaya dikkat edilmelidir. Öncelikle, açılmış bir biber salçası kavanozunu sıkıca kapatmak veya hava almayacak şekilde kapatmak oldukça önemlidir. Bu, salçanın oksijenle temasını engelleyerek daha uzun süre taze kalmasını ve tadının değişmemesini sağlar. Ayrıca, biber salçasını serin, kuru ve ışık almayan bir yerde muhafaza etmek önemlidir. Bunun için buzdolabında veya kiler gibi ışık almayan ve serin bir yer tercih edilmelidir. Salçayı buzdolabında saklamamayı tercih edebilirsiniz, ancak yüksek sıcaklıklardan uzak tutulmalıdır. Ayrıca, salçanın üstüne ince bir tabaka zeytinyağı eklemek, salçanın yüzeyini koruyarak kurumasını engelleyebilir. Bu basit önlemlerle, biber salçasını daha uzun süre taze ve lezzetli tutabilirsiniz.